Hurra Hurra Hurra

För morfar idag. Grattis på födelsedagen och hoppas att ni har en bra semester i Italien.
Anna-Lena, Jan-Anders, Felicia och Jonathan
image422 

The Boss

image421 Bruce Springsteen konserten igår var bra, han är en härlig lirare med sina 59 år, sin gitarr, sitt munspel, jeans, väst och underbett. Han hade tillsammans med E street band fullt ös i Greensboro Coliseum inför ca 15 000 fans.

Konserten började med ett bildspel, där de hedrade Danny, E Street Bands nyligen avlidna keyboardspelare, sedan drog de igång och höll fullt ös hela kvällen.

Eftersom jag inte varit så uppdaterad sedan mitten på 80-talet, då mina vinylskivor endast består av: Born to run-75, River-80 och Born in the USA-84, kände jag inte igen så många av låtarna de spelade under kvällen.

Mina favoriter är: Hungry Heart, River, Dancing in the dark, klassikern:Born in the USA, Independence Day och Sunny Day och av dessa spelade han endast den sistnämnda på begäran av en tjej i publiken.
Vilken är din Bruce favorit????

Jag gillar kombinationen gitarr, trummor, flygel, munspel, dragspel, fiol och inte minst saxofon, då tonerna från dessa instrument blandas "ligger" inte Irländsk musik långt borta. Helt klart godkänt!

Jag tycker att det var jätteroligt att se och höra Bruce igår, inte minst för att att det var på "hemmaplan" och Bruce Springsteen ingår  förutom Levi´s och Coca-Cola i mina kriterier för "The real America".

Atlanta

Helgen har tillbringats i Atlanta. De lovade regn, men vi hade tur för det kom på natten....Vi har haft det varmt och skönt.
Atlanta är "huvudstaden" i Georgia, staden är känd för de Olympiska spelen 1996. Här spelades filmen "Borta med vinden" in och så är det här Coca-Colan "uppfanns" av apotekaren John Styth Pemberton 1886.

Vi åkte hit tillsammans med Familjen Granberg, Helena och Per-Anders, Amanda och Sofia och morfar Gunnar. Vi hade som mål att hitta vad som var det roligaste och mest sevärda i Atlanta för två barnfamiljer.

Rekommendationer kom från andra Svenska barnfamiljer som varit här förut.
 Vi gick till Georgia akvarium som är världens största akvarium och det var stort och mycket intressant, vi såg hajar, korallrev med fiskar i regnbågens alla färger, bläckfiskar, sköldpaddor, krokodiler och mycket, mycket mer. Akvarier fanns i tak, golv, väggar och i tunnlar. Här tillbringade vi många timmar.

Efter en lunchfika i OS-parken gick vi in på "The World of Coca-Cola" som ligger mittemot Akvariet  (allt på promenad avstånd från vårt hotell).
Här fick vi se en 4-D film med många effekter. I filmen åkte runt i hela världen för att ta reda på vad Coca-Cola egentligen var för något mer än bara en dricka???En livsstil....

Hela museet var fullt av reklam-prylar, vi fick provsmaka drycker från alla världsdelar och de olika Coca-Cola smakerna givetvis. Barnen drack så det sprutade ur öronen..Alla besökare fick en original flaska med sig hem. Innan vi kom ut i Os-parken igen gick vi ut genom en Coca-Cola shop och kunde inte låta bli att handla lite, Felicia fick en "Polar Bear" och Jonathan en Coca-Cola fotboll.


Vi har verkligen haft en innehållsrik dag och mycket roligt. När vi frågade barnen vad som varit allra roligast svarade de i kör:

-Hissen på hotellet!!!!

På Hotell Hilton som vi bodde på fanns det glashissar, både på utsidan av hotellet och på insidan och de gick jättefort, det killade i magen.


Vad som senare skulle visa sig konkurera med hissen var springvattnet i parken, där barnen fick duscha. Det var jätteroligt......

Helgen har varit bra och som avslutning på det hela tillbringade vi Söndagen på Atlantas Ikea. Till lunch åt vi Svenska köttbullar och vi handlade en del Svenska varor i matshoppen.

Tack familjen Granberg för en trevlig helg!

I kväll får vi i Greensboro "besök" av Bruce Springsteen, mer om detta i morgonens blogg....



           

     

     

        

     

        

     

Svar på frågor...

Jag ska försöka svara på en del av de frågor jag fått de närmaste dagarna.

Nu kan vi snart inte se grannens hus mera. Detta på grund av alla löven som kommer på träden som växer i dungen utanför köksfönstret. Skickar med ett foto, så nu kan jag inte iheller ha koll på den halta hunden så bra, men han lever och är fortfarande halt, så läget där är oförändrat. Grannen är för övrigt ingenting att titta på då han hela tiden håller på i sin trädgård och är väldigt pedantisk. Ibland slår han ett öga in på vår halva och tycker nog att vi är lata som inte rensar ogräs i vår dunge.

Blommorna som är så vackert cerise-rosa växer på vår framsida av huset, det är tre stora buskar och det liknar Azaleor. Jag tror att de har blommat över snart, de har blommat i ca 2 veckor nu. Många stannar och tittar och några fotograferar när de går förbi, det är en fin kontrast till vårt grå-vita hus.

Dagen efter det att Jonathan blev av med ett "behavior Stick" i skolan marcherade jag in i Kindergartens klassrum och ifrågasatte varför de dragit en pinne från honom. Miss Gibson drog lite på svaret och undrade vad Jonathan sagt, då sa jag att han trodde att det var för att han inte kunde svara på vad 8+2 var och att jag inte accepterar detta......
Svaret från frökens sida var då att så inte alls var fallet, utan han hade fått dra ett "behaviorstick" av anledningen att han inte dubbelcheckat sin stencil med mattetalen.
Då svarade Jonathan:
- I dubbelchecked tree times!!!!
Så de så....
Nu visste Miss Gibson inte vad hon skulle säga utan drog till med att hon skojat lite med barnen och att de svenska barnen inte riktigt förstod hennes skämt alltid.
Mer klarhet i detta har jag inte fått, utan hon lovade mig att prata med alla barnen för det fick absolut inte vara så att de gick och trodde att de blev av med "behavior stick" om de svarade fel.
Hon sa också:
"God bless his little heart"
Sen kom Gustavs pappa in och ifrågasatte samma sak....stackars Lisa Gibson denna dagen, men hon kommer nog att tänka lite mera i framtiden när hon "drar" pinnar ifrån barnen.
Jonathan kom hem på eftermiddagen och sa att Miss Gibson bett om ursäkt till dem alla.
Vi bryr oss inte så mycket när barnen kommer hem och säger att de blivit av med ett "stick" (det ska givetvis vara "befogat" och de ska veta varför), men de amerikanska barnen får ytterligare straff hemma, som att de inte får leka eller till-ock-med stryk, så med detta systemet så gäller det att inte bara skoja.

Det vita blommande trädet som vi har utanför vår altan heter Dogwood och är North carolinas "national" blomma el. träd. Jättefin!


Imorgon åker vi till Atlanta för en långhelg. Vi ska besöka Coca-cola museet och Världens största akvarium. På vägen hem ska vi till Ikea. Kanske jag skriver blogg där, annars kommer ja igen på Måndag....


        
image396


Födelsedagen

Innan barnen gick till sängs igår kväll, fick Jonathan reda på att det är till hans säng vi kommer att gå på morgonen och sjunga och lämna presenter. Han kommer alltid in till vår säng mitt i natten och vaknar aldrig i sin egen säng.

När klockan var 5.30 på morgonen hörde Jan-Anders att någon var uppe och tassade, då hade Jonathan gått in till sin säng för att vara säker på att presenterna kommer till rätt person, han har nog sovit lite oroligt, han var ganska spänd inför födelsedagen. Jan-Anders sa till honom att han kunde få komma tillbaka, så han kröp ner igen och låg och skruvade på sig ett bra tag, sedan knuffade han på mig och frågade när vi hade tänkt att komma?

Ja, vi fick väl gå upp med oss, fast klockan bara var 5.45. Vi sjöng och gav honom presenterna som vi köpt och som har blivit skickade hit från Sverige, han var mer än helnöjd. Så klockan 7.30 körde jag en nöjd, stolt och mycket glad 6-åring till skolan.

De sjöng för honom i skolan och på eftermiddagen bjöd vi Familjerna Granberg och Hidenbäck på Turtels tårta, en slimegrön skapelse som smakade......ja, socker.

Efter fotbollsträningen gick vi hem och fixade Taco som vi bjöd Christer (en arbetskamrat till Jan-Anders) på. Han fyllde på present berget med en legolåda.

        


Jonathan 6år

Ett stort GRATTIS till den snyggaste, snällaste och busigaste 6 åringen idag. Grattis Jonathan från mamma, pappa och Felicia.

image387


Förbannad

Nu har det gått för långt.......
Jag vet att den Amerikanska skolan inte har samma regler som hemma, de har ett annat belöning- och bestraffningssystem och det har jag accepterat.
 
Om och när Jonathan inte följer reglerna dras ett "stick"  (pinne) från en liten ficka som hänger på en tavla. De har 5 "stick" per dag. Om alla har "använts" då det är Fredag utdelas ingen "treasure" till det barnet.

Det finns en låda full med leksaker "treasurebox" som de får välja en sak från. Hittils har vår son alltid kommit hem med minst en "treasure" på Fredagen. Om han varit extra hjälpsam har han fått välja mer än en sak........ 

Jag tror inte att han blir utan leksak någon Fredag, då han för det mesta är lydig och ni ska se honom i skolan, där är han som ett lamm. Sen att han får utbrott och "spel" när han kommer hem är fullt normalt.

Nu till saken.....
Idag kom han hem och berättade att Miss.Gibson tagit ett "stick" från honom och jag frågade givetvis varför då?
Han svarade att det var för att han inte kunde svara på vad 8+2 var.....????

Först trodde jag honom inte, men sedan jag pratat med en Roger som har barn i samma klass och han berättade att hans Gustav också fick dra ett "stick" för att han inte kunde svara på ett tal så trodde jag honom.
 
VA ? ... Nu vet jag att han kan räkna ganska bra och varför han inte kunde svara på detta vet jag inte men han ska iallafall inte bli bestraffad för det....så nu j-vlar ska jag fråga tanterna imorgon. Detta går jag inte med på.
TOS!

Barnkalas

Kompisen Gustav (som fyllde 6 år förra veckan) och Jonathan (som fyller 6 år nästa vecka) hade ett gemensamt kalas idag. De hade bjudit alla killarna i klassen plus de Svenska kompisarna Filip och Isak. Alla hade inte möjlighet att komma, totalt sett blev de 11 barn med Kajsa och Felicia (födelsedagsbarnens systrar som var medhjälpare i lekarna).
 
Vi hade tänkt oss en solig och fin eftermiddag i City Lake Park med korvgrillning och gemensamma lekar, ballonger och godispåsar....ja, allt som hör ett Svenskt barnkalas till.....
Vi hann grilla korv och äta den, vi hann leka de planerade lekarna innan det "ofina" vädret bröt ut......
Solen försvann, det började blåsa upp, himlen blev svartare och svartare. Det började att regna så smått. Sen kom blixtar med efterföljande åsk-knallar, efter det kom det  hagel stora som glaskulor, sen kom skyfallet..........
 
Kalaset fick avslutas en stund tidigare än planerat. Alla ville hem för att torka och värma sig.
Jag tror inte att Jonathan och Gustav kommer att glömma sitt 6-års kalas på mycket lång tid. Trots vädret verkar de nöjda med kalaset.
Detta är bara början på festligheterna för Hanssons del, vi kommer att fortsätta på Onsdag, då den verkligt stora dagen infaller och "Lill-Kalle" blir 6 år. Han förväntar sig att vi väcker honom på morgonen, sjunger och kommer med presenter. 

image381

           
 

"Cabbe"-väder

Nu har det blivit så fint och skönt väder så jag har gjort vissa ändringar i mina rutiner. På morgonen när jag kör barnen till skolan, kör jag med Volvon, men på eftermiddagen när jag hämtar barnen blir det "cabben". Barnen blir så glada, men gladast blir nog Mrs.Tomlinson (Jonathans ena fröken), hon älskar bilar utan tak. Jag ska nog ta med henne på en tur en dag.
Imorgon åker Pamela hem till Ängelholm, få se hur mycket packning hon har, sen får vi avgöra vilken bil vi ska köra, det får man kalla I-lands problem.
image380 


Jordgubbar

Nu äter vi jordgubbar nästan varje dag. Barnen älskar de goda röda och söta bären. De äter de till frukost och har de på flingorna och de har med till skolan som "snack" och de vill ha till efterrätt tillsammans med glass. Tur att Costco har en stor låda för en billig peng. Det  är ingen risk att vi inte har jordgubbar till midsommar, jag har  hört att man ska kunna åka ut till de lokala odlarna häromkring och plocka själv, så det ska vi göra. men än så länge frossar vi i affärens bär. Det är sååååå gott!

image375   image376    image377   image378    

We are going to the zoo

Jonathans klass och alla andra kindergarten klasser på Pilot school visade idag en musical i gymnastiksalen. Alla barnen är djur, Jonathans klass är apor. De skulle ha bruna kläder på sig idag, sedan har de tillverkat huvudbonader i skolan. De andra klasserna är ormar, sälar och björnar. Så söta och de var jätte duktiga på att sjunga olika sånger om djur med temat "We are going to the zoo".

image370

 De bruna i mitten är Jonathans klass.

 Alla sjöng och gjorde rörelsena perfekt.

 Här har vi björnarna och ormarna.

 Efteråt poserar Jonathan med kompisen Gustav.

Teater och shopping

I dag Söndag ska jag och Felicia på teater, vi ska se High schoolmucial på Greensboro ungdomsteater.
 
Jonathan och Jan-Anders var  inte intresserade så det resulterade i  att Jan-Anders tvingades (av mig) att följa med Pamela (som kom igår och ska bo hos  oss en vecka för att jobba med Jan-Anders på Swedwood) och Jörgen till Charlotte och shoppa på den stora outleten där.
Han är  i skrikande behov av det mesta i klädväg. Hoppas att han  inte kommer hem med tomma påsar. Jag skickade med en lista, där fanns även önskemål till mej och barnen, så  det ska bli jättespännande att se när de kommer hem.
Jag har lovat att ha grillmat klar när de  kommer hem ikväll.

Jonathan dumpar vi hos en kompis, han är så glad att  han slipper "våra" Söndagsutflykter.

Jonathan spelade äntligen sin andra fotbollsmatch  igår och de VANN!!!!! Enligt Jonathan blev resultatet 7-2,men jag tror att i  verkligheten blev det 7-6 och var alltså en hjärt-klapps-tuff match för alla föräldrar som hoppade, skrek och svettades igenom hela matchen.Lyckan var stor när matchen var över.


Morgonens samtal

Jonathan  -Varför står pappas gympadojjor här?

A-L - Ja, gissa vad han har gjort?

Felicia - smutsat ner dem?

A-L - förvisso, men nä, nåt annat.

Jonathan - ställt dem fel, de ska stå i hyllan, annars blir det tunnan...

A-L - Jo, visserligen, men nä, nåt annat.

Jonathan igen - köpt nya ?

A-L - Nä, de är gamla.

Felicia - De ser nya ut fast smutsiga.

A-L - Nä, de är inte nya, men han använde dem igår.

Jonathan - På fötterna?

A-L - Ja!

Felicia - Då blev han "svitt".

A-L - Ja absolut!

Felicia - Ja, för det var varmt ute.

A-L - Han sprang en runda runt sjön, en jogging tur.

Tystnad!!!!????

A-L - Pappa sprang en runda runt sjön när ni hade gått och lagt er.

Jonathan - Det behövde han, så han blir stark.


Äntligen......

Nu känns det som sommar, det blommar i trädgården, fåglarna kvittrar, solen skiner. Barnen har varit ute och lekt hela dagen, det får bli badet i kväll igen, de är svettiga och smutsiga. Jag har bränt mina axlar. Åhh..... vad vi har längtat efter detta!

        
        


Dagens status

* Väder:  Lugnt, varmt och soligt ca 25 grader på eftermiddagen.

* Sysselsättning: Barnen i skolan, yoga.

* Eftermiddagsaktivitet: Jonthan tränar fotboll (3 mål i träningsmatch), Felicia hoppar över
   Svenska skolan i dag och följer med till fotbollen istället.

* Middag: Potatismosgratäng, grönsallad.

* Läxor: "spellingwords" för båda barnen, matteuppgifter, läsning.

* Tv- program: American idol, "Weather on the ones".

* Kontakter med Sverige: Annika och Ing-Marie.

* Husligt: Lagat middag och tvättat 2 maskiner tvätt.

* Bok: Just nu läser jag "Män som hatar kvinnor" av Stieg Larsson

* Familjen mår: bra

* Planer för i morgon: Engelska och tennis

* Övrigt: Service på Volvon, när jag hämtade den var den nytvättad och fin.



Amerikaniserad

Jag kommer på mig själv med att falla in i de dåliga vanorna som jag lovat mig själv att inte falla i.....(präktiga jag).

Exempelvis barnens "snack" som de har med sig till skolan. Första terminen fick de bara morötter och frukt. Nu har jag (vissa dagar) börjat att  skicka med små påsar med kakor i, nötblandningar eller fyllda kex. Barnen är givetvis jätteglada och undrar om deras tjat gjort nytta och så är det kanske ? eller är det jag som har börjat handla som "alla andra" i detta köphysteriska land.

Vi har tillbringat eftermiddagen på Wol-Mart (där finns allt), jag skulle handla mat, barnen ville handla någonting för sina sparade slantar. Hem kom de med en plast robot och en elektrisk tandborst som spelar "High School-Musical" musik medan man borstar tänderna. Rent ut sagt vilket skit....hur kunde det bli så här???
(Fast å andra sidan kanske det blivit så efter en köprunda på Bo Olssons också....)
Kommer våra barn att ha men efter åren här med ibland dålig kvalitet, junkfood och slit och släng???

Kvällen blev bättre och mitt dåliga samvete mildrades då jag såg att barnen lekte jättefint i sin nybyggda koja. Jag lagade kött, potatis, brunsås och kokta grönsaker. Till efterrätt serverade jag frukt. I morgon är en annan dag.

image361

Pizza

Veckan började med en ledig skoldag för barnen, det var "teathers workday", jag förmodar att det är som vår studiedag.
Vi hade planerat att åka till Art quest och pyssla men det kunde vi inte, de stängde redan vid middagstid och Beth skulle komma till oss på förmiddagen. Vi fick pyssla hemma i stället....

Jonathan hade som önskemål att vi skulle äta pizza, så det fick det bli. Vi körde till Papa Johns, där kan man välja mellan olika bottnar: original, thin eller pan. Sen väljer man topping. Det är ganska dyrt att köpa hämtpizza här. Jag betalade 18 dollar ( ca 115 kronor) för 2 stora pizzor (8 bitar) och då hade jag ändå en kupong där man får en pizza gratis.
 Gott var det i allafall och Jonathan blev nöjd. Det räckte till oss alla och det blev två bitar över som barnen kan ha med sig i lunchboxen imorgon, för då är det skola som vanligt igen.


image360 

Regnaktiviteter

Nä, nu har det regnat för mycket, varenda fotbollsmatch blir inställd för Jonathan, han har bara spelat en match. Två har blivit inställda och endast 4 matcher återstår innan säsongen tar slut den 26 April. Sen blir det väl för varmt att spela utomhus?????
Det känns som sommaren och värmen är långt borta, men rätt som det är slår det väl till.........jag väntar!

I natt blixtrade och åskade det så rutorna skallra och tv blinkade, det är fortsatt kvalmigt idag så det är inte omöjligt att det blir en fortsättning på "stjärnsmällarna".

Eftersom vi inte kunde vara hejarklack idag åkte vi till Winston-Salem och gick på ett Experimentarium med namnet Sci-works. Felicia och jag har varit där förut med hennes klass, nu ville vi visa Jonathan och Jan-Anders alla aktiviteter där som man kan göra. Felicia har längtat dit igen, så det var en bra aktivitet denna trista dag.

När vi kommit halv vägs till Winston-Salem kom jag på att jag glömt kameran hemma, typiskt!

Kvällen var lugn och mysig, vi åt Taco och "scrappade" lite. Ja, inte pojkarna då, de somnade i soffan. Felicia tillverkade en dator av kartong och stickers, hon har en otrolig fantasi den tösen.

image359

Alvin and the chipmunks

Ikväll ska vi titta på "Alvin and the chipmunks" eller "Albin och gänget" som den heter på Svenska. Det är Jonathan som har valt film idag. Vi hyr filmer ifrån en "red box" som finns på Harris Teeter (Amerikas Ica). Det kostar 1 dollar per dygn och de är hyfsat uppdaterade.

image358



Kärt ämne

Vädret brukar vara ett kärt ämne för mig att prata om, men nu vet jag inte vad jag ska säga...har aldrig hört att det har regnat så här mycket någonsin i Greensboro vid denna årstiden. Nu har det öst ner i flera dagar och det ska göra det i några dagar till enligt prognosen. Så ni hade tur Magnus och Lena som valde "rätt" vecka.

Nu börjar planerna för sommaren att smidas.
Felicia ska börja spela tennis, Båda barnen ska gå med i Adams Farms Swim-team. Jonathan ska lära sig simma (här lär de sig bara att crawl). Felicia ska bättra på sin simning och dykning.

Vi har planer på en helg i Atlanta för att gå på Coca-Cola museet och på ett stort akvarium, sen att IKEA ligger i närheten är bara en tillfällighet som vi givetvis inte missar, kanske bara för att äta köttbullar......

Vidare så planerar vi för en helg med Mustang-klubben att "cruisa" lite i bergen. Eller som den nyblivna Mustang-ägaren Herr Granberg brukar uttrycka sig "puttra runt lite".
 Vi vill också passa på att besöka kusten i North Carolina innan vi sedan åker hem till Tommarp för en månads semester. Vi kommer den 18 Juli och hoppas då på att få träffa alla vi känner.

De närmaste planerna just nu är att ta på mig regnkläderna och köra och hämta Felicia hos en kompis.
dripp dropp.......

Stars and stripes

Varje morgon ställer sig barnen upp sidan om sina bänkar i skolan, håller ena handen på hjärtat och läser högt och tydligt "The Pledge of Allegiance to the United States Flag"

Hela skolan stannar upp för en stund. Alla kan den och "rabblar" den som ett rinnande vatten och är oerhört stolta. Mina barn också.....de är också stolta!
(Vi har sagt till dem att man får ha fingrarna i kors bakom ryggen med den andra handen)

Ni som varit här på besök har hört dem högtidligt "rabbla", likaså ni som varit med i skolan.
På begäran kommer här texten till "The Pledge of Allegiance to the United States Flag".
image357


Mc Donalds

Fick idag reda på att jag kunde få jobb på Mc Donalds om jag ville. Det är Jan-Anders som fixat det. Mina arbetstider skulle då vara Måndag-Torsdagar mellan klockan 8.00-14.00. Fredagar och helgen ledig. Det låter ganska bra. Jag skulle stå i luckan för de som betäller från sina bilar och äter i bilen, vilket är mycket vanligare här i USA. Lönen var inte bra, men det spelar inte så stor roll. Jag får träna min engelska och jag har inte tid att shoppa upp Jan-Anders lön. Jag får funders till nästa Måndag, då jag ska ge besked. Vad tycker ni?????

Ett försenat grattis

Bloggen har varit avstängd ett tag så vi har inte kunnat gratta Ida på den stora dagen. Därför gör vi det nu:
GRATTIS IDA PÅ MOPPEDAGEN från familjen Hansson.

image356

RSS 2.0